Lene Ask
O bli hos meg
No Comprendo Press

Image alt

Lene Asks O bli hos meg er en bok om å vokse opp som barn av norske misjonærer i utlandet. Den skildrer skyggesiden av solskinnshistoriene misjonsorganisasjonene pleier å fortelle. Ask har intervjuet ti nordmenn som er vokst opp med misjonærforeldre i Afrika og Asia mellom 1930- og 1990-tallet, og forteller deres historier om savn, omsorgssvikt og seksuelle overgrep. I hovedtrekk får misjonsbarna hvert sitt kapittel, og disse er brutt opp av korte faktavignetter om norsk misjonshistorie.

O bli hos meg minner om en dokumentarfilm i både struktur og uttrykk. Intervjuobjektene presenteres ved fornavn og et portrett der de er tegnet som barn. Vitnesbyrdene er illustrert med portretter tegnet i voksen alder, samt tegnede rekon- struksjoner av anekdoter og mer poetiske og metaforiske sekvenser. Teksten er plassert under rutene, hvilket skaper en dynamikk som minner om dokumentarfilmer der dialogen ligger som voice-over. Misjonsbarnas beretninger er utført i organiske gråtoner, og i sin følsomme strek inkorporerer Ask både tegninger basert på fotografier og frie skildringer av opplevelsene de forteller om. Sidene som er viet norsk misjonshistorie preges av et flatere visuelt uttrykk med digitale farger.

Dette er ikke første gang Ask lager tegneserier om norske misjonsbarn. I 2014 kom Kjære Rikard, der hun skildret Rikard Jakobsens oppvekst på barnehjem i Stavanger på 1890-tallet, basert på brevvekslingen mellom ham og hans far, som var misjonær på Madagaskar. Her var all tekst skrevet med brevenes løkkeskrift, og blyanttegningene kanaliserte både 1800-tallsfotografier og den formelle stivheten i forholdet mellom far og sønn. På overflaten er de to bøkene ulike, men begge handler om å bli forlatt av sine foreldre og oppdratt av organisasjoner som ikke evner å ta vare på barn.

Ask debuterte som tegneserieskaper med Hitler, Jesus og farfar på Jippi forlag i 2006, og har også gitt ut Da jeg reddet verden (2009) og Neste gang blir alt riktig (2011). Hun er utdannet fotograf fra Kunsthøgskolen i Bergen, og ved siden av å lage tegneserier har hun både skrevet og illustrert bøker for barn og ungdom. Ask jobber for tiden med en biografi om entomologen og motstandskvinnen Astrid Løken.

O bli hos meg
Lene Ask (f. 1974)
Utgiver: No Comprendo Press
Format: 180×240 mm, 154 sider